Ziekenvervoer: wat zijn de feiten?

Vervoer Blog

Ziekenvervoer

Heeft u zorg nodig en moet u daarvoor naar een ziekenhuis, zelfstandig behandelcentrum of een andere zorginstelling? Dan heeft u vervoer nodig. Reist u hiervoor met de auto, de taxi of het openbaar vervoer? Vaak kunt u hiervoor een vergoeding krijgen. Taxicentrale West-Friesland brengt u veilig en snel van uw huis naar uw zorgverlener.

Redenen voor een vergoeding

Er zijn een aantal manieren waarop u vaak recht heb op een reisvergoeding voor ziekenvervoer bij uw zorgverzekering. Ten eerste moet de behandeling waar u zorg voor nodig heeft, worden vergoed vanuit de basisverzekering. Vervolgens zijn er een aantal gevallen waarbij u recht heeft op een reisvergoeding. In de eerste plaats kan het gaan om een nierdialysebehandeling. In dat geval heeft u recht op vergoeding van de reiskosten. Hetzelfde geldt als u een chemotherapiebehandeling moet ondergaan, of een radiotherapiebehandeling. Heeft u last van een visuele beperking? Ook in dat geval kunt u de reiskosten vergoed krijgen. Het moet dan gaan om een gezichtsvermogen dat minder dan 0,3 procent is aan beide ogen. Ook als u afhankelijk bent van een rolstoel, heeft u recht op een vergoeding voor de reiskosten. Bij sommige vormen van intensieve zorg wordt ook een vergoeding gegeven voor de reiskosten die worden gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld gaan om intensieve kindzorg, waarbij vervoer naar een verpleegkundig kinderdagverblijf noodzakelijk is. Echter ook als u als volwassene een langdurige aandoening hebt kunt u recht hebben op een vergoeding voor het vervoer. Deze langdurige aandoening moet inhouden dat u qua behandeling meer dan 1000 km per 12 maanden zult afleggen voor de enkele reis tussen uw huis en de zorginstelling. 

Wat krijgt u vergoed?

Als u recht heeft op een vergoeding, is natuurlijk de vraag, "welke vergoeding krijg ik precies?" Er gelden verschillende soorten vergoedingen, die afhankelijk zijn van de manier waarop u reist. Gaat het om een vervoerder waar de zorgverzekering een contract mee heeft? Dan krijgt u vaak per keer een vergoeding tot maximaal 200 km per enkele reis. Als het gaat om een vervoerder waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten, ontvangt u vaak een restitutievergoeding. De hoogte van de vergoeding hangt in dit geval af van uw polis. Deze vervoerder moet dan overigens wel het TX-keurmerk hebben. Dit is een landelijk kwaliteitsmerk voor vervoer, dat waarborgt dat een goede kwaliteit van vervoer wordt geleverd. Ook als u met uw eigen vervoer reist, kunt u een vergoeding krijgen. In 2017 kunt u € 0,28 per kilometer ontvangen op basis van de snelste weg naar uw zorginstelling of ziekenhuis. Als u reist met het openbaar vervoer, kunt u rekenen op een vergoeding van 100 procent van uw tweede klasse ticket. Houdt er bij de vergoeding wel rekening mee, dat eerst uw eigen risico wordt aangesproken.

Delen

20 maart 2017

 Blog thema: Transportation

Hoi, mijn naam is Thomas en ik ben als blogger actief in de sector van vervoer en transport. Ik weet wat je denkt: saaie kost is me dat. Niets is echter minder waar! Vervoer en transport is één van de meest dynamische en actieve sectoren op de arbeidsmarkt. Ik ben erin gerold bij geboorte. Mijn vader was een echte trucker en nam me vroeger overal mee naartoe in dat grote gevaarte van hem. Al snel wist ik echter dat wat ik wou verder ging dan enkel en alleen maar de wereld door een vrachtwagenraampje zien. Ik koos voor een job in deze sector en al snel kende ik de ins &outs als geen ander. Op mijn blog kan je er alles over lezen!