Personenvervoer bestellen: de taxi

Vervoer Blog

Taxivervoer

Er zijn in Nederland veel verschillende soorten taxidiensten. Over het algemeen geschiedt taxivervoer in een personenauto. Maar ook limousines en busjes worden als taxi ingezet. En dan zijn er nog speciale diensten zoals watertaxi's en helitaxi's, fietstaxi's en in sommige landen de riksja's. Het is vrij gebruikelijk dat de straattaxi voertuigen per land een bepaalde kleur hebben. We kennen bijvoorbeeld de beroemde gele taxi's in New York en in Londen, de kenmerkende zwarte taxi's. Straattaxi's zijn de meeste in het straatbeeld geziene taxi's, maar het merendeel van de behaalde omzet wordt behaald met het zogenaamde contractvervoer. 

Straattaxi

Over het algemeen verstaat men onder straattaxi, een taxivoertuig dat door de straten rijdt en aangehouden kan worden door voorbijgangers die vervoer nodig hebben. Maar ook bij stations staan vaak rijen taxi's te wachten op een klant die uit het station komt en een taxi nodig heeft. Ook is het mogelijk van te voren telefonisch of online een taxi te bestellen, die dan op het gewenste tijdstip, op de gewenste plaats aanwezig is om de klant(en) op te pikken. Iedere straattaxi is voorzien van een zogenaamde taxameter. Deze meter wordt aangezet, zodra de taxirit gaat starten. De prijs is wettelijk vastgesteld door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. De prijs bestaat uit een starttarief, het kilometertarief en tijdstarief. Als de taxi ingezet wordt voor contractvervoer, dan hoeft deze meter niet aangezet te worden.

Contractvervoer

Taxivervoer op contractbasis is het meest gebruikte taxivervoer in Nederland. Dikwijls worden er grote contracten afgesloten tussen het taxibedrijf en bijvoorbeeld een gemeente of instelling, voor 1 of meerdere jaren. Er is een groot onderscheid in contractvervoer op basis van doelgroep, zoals ouderen, zieken, gehandicapten en leerlingen. Veelal vinden ritten voor contractvervoer plaats met een bus(je), zodat men groepen mensen van een bepaalde doelgroep, tegelijkertijd kan vervoeren. Dit scheelt in tijd en geld en veelal is een bus gewoon nodig, omdat vele personen in een rolstoel zitten. Er zijn doelgroepen contractvervoer voor onder andere het zittend ziekenvervoer, het leerlingenvervoer, Vervoer in het kader van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en gehandicaptenvervoer. 

Vereisten taxichauffeur

Een taxichauffeur moet voldoen aan enkele wettelijke eisen, voordat men mensen mag vervoeren. Het is vanaf 2006 verplicht een diploma te behalen. Deze diploma ontvangt men na een test over allerlei onderwerpen, zoals taalbeheersing, voertuigentechniek en sociale vaardigheden. Dan heeft men nog een 'Verklaring omtrent gedrag' nodig en een geneeskundige verklaring. Met deze gegevens kan men een chauffeurspas aan gaan vragen. Deze chauffeurspas is heel belangrijk, omdat een chauffeur zonder deze pas illegaal rijdt.

Voor meer informatie spreek met Taxi van Alebeek.

Delen

4 januari 2018

 Blog thema: Transportation

Hoi, mijn naam is Thomas en ik ben als blogger actief in de sector van vervoer en transport. Ik weet wat je denkt: saaie kost is me dat. Niets is echter minder waar! Vervoer en transport is één van de meest dynamische en actieve sectoren op de arbeidsmarkt. Ik ben erin gerold bij geboorte. Mijn vader was een echte trucker en nam me vroeger overal mee naartoe in dat grote gevaarte van hem. Al snel wist ik echter dat wat ik wou verder ging dan enkel en alleen maar de wereld door een vrachtwagenraampje zien. Ik koos voor een job in deze sector en al snel kende ik de ins &outs als geen ander. Op mijn blog kan je er alles over lezen!